středa 1. listopadu 2017

„Křesťanští“ bojovníci za pravdu


Ne, nebojte se, nebudu psát o křesťanech se samopalem. Jednak nikoho takového neznám a také vím, že spojovat násilí s křesťanstvím je nemožné. Jedině, že by se našel podivín, který se hlásí ke křesťanům, ale nikdy nečetl Bibli.
Budu naopak psát o lidech, kteří Bibli četli hodně, ale udělali si z ní samopal na „oklamané“ spoluvěřící.
Nesetkáváte se na internetu s různými materiály, které si berou za cíl poukazovat na tzv. falešná učení v církvi? Kolikrát jsou jim věnovány celé weby, na Youtube můžeme vidět horlivé kazatele pravdy všeho druhu, na Facebooku provokativní příspěvky.
Ne že by v církvi čas od času neproběhla nějaká ta teorie, která se nad Biblí pouze ohřála. Ta jistě korekci potřebuje. Ale mrzí mě, když potírání různých excesů v církvi začne být pro někoho koníčkem. Takový lidé vlastně na internetu neumí zveřejnit nic jiného než varování. Žádné povzbuzení, žádné skutečně užitečné poučení ani normální příběh ze života. Jen varování…
Zpravidla milují reformátory všech národností a dob. Že oni reformátoři měli také lecjaké mezery ve své teologii i praxi, už pro ně není tak důležité, jako když má někdo mezery v teologii dnes a dokonce sedí hned vedle nich ve sboru.
Tito lidé milují radikální vyznání a postoje. Nejsou schopni nadhledu a nepřipouští více možných výkladů na obtížnější místa v Bibli. Žijí v postojích neustálého ohrožení ze strany satana. Mluví o něm vlastně docela hodně, takže nám rádi nabízejí svoji ochranu. Cítí se oblažení poznáním, když ví, kdo je ona nevěstka v knize Zjevení a kdo že to tajně postupně přepisuje Bibli ke svému prospěchu.
Tito lidé ovšem neumí držet za stejný provaz, takže někteří se chytí do nové teorie o době vytržení církve a druzí je za to zase následně patřičně zkritizují. Zase další si ji upraví a hned znají přesné datum druhého příchodu Pána. Neustále hledají a objevují pravdu. Pravda v Bibli je pro ně tak vysokou hodnotou, že nevidí další hodnoty v Bibli obsažené. Ve skutečnosti si nejvíce cení vlastního poznání.
Nejhorší ze všeho je, že to vlastně nemyslí špatně. A ani já bych si netroufl říci, že nejsou mí bratři a sestry. Jenže nespolupracují s Bohem na budování církve. Chtějí ji reformovat a výsledek je, že ji boří. A někteří hodně. Ovšem v Bibli je také psáno, že kdo ničí církev, toho zničí Bůh, a to už není legrace…
Já sám bych ani neměl chuť na toto téma psát, kdyby mě tak neskutečně nepopouzelo k hněvu, když například nově obrácenému člověku takový samozvaný reformátor pomotá hlavu a udělá z něho někoho horšího, než je sám.
A v neposlední řadě, nejde jen o jakýsi nepořádek v církvi, ale o lidi mimo církev, kteří si pak dělají o křesťanech nevalný obrázek. A tak lidé, kteří najdou naději v tom, že spása přece jen neleží jen ve Vatikánu, zjistí, že leží zase někde jinde, a právě jen tam u té „pravé“ nevěsty Kristovy, která se schází na ulici…číslo popisné…
Jenže spása ani pravda nám nebyla dána k svévolnému používání. Spása i pravda je samotný Ježíš Kristus. Jeho nemůže nikdo ovládat a používat jeho výroky, jak se mu zachce, s rychlostí jeho softwaru pro studium Bible.
Chceme-li být opravdovými křesťany, reformujme nejdříve sami sebe a budujeme v lásce Kristovu církev bez roztržek a hádek. Potom nebudeme mít čas na vyhledávání třísek z očí lidí na celém světě.


PS: Omlouvám se za opravdu nudný článek, jelikož vím, že většině mých přátel je to jasné. J

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.