pátek 26. června 2020

Co se stalo kočce?

Před pár dny mě před domem oslovila uslzená sousedka: „Tak si představte, že nám otrávili kocoura! Letos už to je v ulici druhý.“ Protože máme řadovku, za pár hodin, jsem se tuhle zprávu dozvěděla i od sousedky zleva. Mezi lidmi začaly kolovat spekulace a podezírání, kdo by to mohl být. Tiše se šeptalo, že je tam jedna paní, která nemá ráda kočky. Jiní si vzpomněli na další sousedku, pravidelně vytočenou k nepříčetnosti. Osázela si totiž nový záhon a jeho pečlivě vybraná hlína lákala všechny kocoury v okolí. V ulici se opět rozprostřela dusivá atmosféra podezírání.

Jednoho dne jsem pozorovala kontrast mezi chodníkem před naším domem a pečlivě očištěnou dlažbou před ostatními budovami. Najednou mi to došlo: „Většina sousedů používá Roundup!“ Co bylo nejoblíbenější zábavou našich kocourů? Lehnout si na vyhřátý chodník a pěkně se tam převalovat ze strany na stranu. Až zajde slunce, zalezou někam do klidu a pečlivě se chlup po chlupu umyjí!

Před časem jsem si znova četla Silmarilion od J. R. R. Tolkiena. Zaujala mě myšlenka, která se v různých podobách objevuje i v ostatních jeho knihách. Totiž, že za pádem stvoření stály intriky a podezíravost: „Bůh to s vámi ve skutečnosti nemyslí tak dobře, jak se tváří, chce z vás mít hloupé otroky slepě vykonávající to, co on chce. Existují netušené možnosti, které vám odepírá, a vy mu naivně věříte…“

Nepřipomíná vám to rozhovor z ráje? Znovu a znovu se tahle hadova strategie osvědčuje, když se snaží rozbít Boží dílo. Nenechme se oklamat!

To neznamená zavírat oči před zlem a předstírat, že neexistuje. Kárejme hřích, ale zároveň smýšlejme jedni o druhých v dobrém, snažme se v našich vztazích počítat s tím, že může dojít k nedorozumění, a nehledejme hned za vším špatný úmysl!

Možná má sousedovic kocoury na svědomí opravdu nějaký zlý člověk, ale dokud se neukáže pravda, rozhodla jsem se věřit v nešťastnou náhodu. Rozpoutat mezi lidmi podezíravost a nedůvěru je totiž staletími osvědčená satanova taktika. V knize přísloví je napsáno: Těchto šest věcí Hospodin nenávidí a sedmá se mu hnusí: Přezíravé oči, zrádný jazyk, ruce, které prolévají nevinnou krev, srdce osnující ničemné plány, nohy rychle spěchající za zlem, křivý svědek, který šíří lži a ten, kdo vyvolává mezi bratry sváry. Př 6,16-19.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.